Activitati

Scopul nostru este de a sprijini mințile creative în a construi și a experimenta cu tehnologie, artă și inovare într-un mediu colaborativ unde ideile se pot împărtăși și aplica în realitate.

  • Oferim acces contracost la echipamente de meșteșugărit clasice (tâmplărie, textile, etc), dar și moderne –  lucru cu placute Arduino, senzori, motoare, etc.

  • Organizăm cursuri pentru dezvoltarea abilităților tehnice, tehnologice și artistice.

  • Suntem gazda unor expoziții de artă, concerte sau vizionări de filme.

  • Creăm o comunitate în jurul acestor activități.

Raport activitate 2014-2015

Laborazon Maker Space și-a început activitatea oficial în aprilie 2013. După un an de activitate în care s-a concentrat pe creșterea notorietății și introducerea noțiunii de maker space în Brașov, se poate lăuda cu peste 1000 de persoane aduse la evenimente, peste 1000 de fani pe Facebook și un număr de ateliere și evenimente culturale desfășurate în spațiul său de pe strada N. D. Cocea, nr. 12.

Cursul de Arduino – 4 ediții, câte 10 participanți/ediție; scopul său a fost introducerea publicului interesat în lucrul cu o plăcuță echivalentă cu un mini-calculator, care poate controla diverse obiecte precum motoare, leduri, ecrane digitale. În proiectele complexe poate fi comandat prin recunoaștere vocala, bluetooth, se poate conecta la internet și poate fi creierul roboților industriali sau de hobby.

Cursuri de restaurare de mobilă, croitorie, creație de obiecte decorative, fotografie – cursuri cu frecvență săptămânală, cu 5-10 participanți/ședință. Scopul cursurilor este de a-i ajuta pe oameni să învețe o anumită tehnică și apoi să devină independenți și să lucreze la propriile proiecte.

Laborazon Kids – 3 ateliere dedicate copiilor între 5 și 10 ani, concentrate pe lucru manual și folosirea materialelor artistice – vopsele, foarfece, lipici, etc. (5-10 participanți/ședință).

Rezidenți Laborazon – peste 10 oameni au fost deja rezidenți în spațiul nostru și au lucrat la proiectele proprii de design de haine sau mobilă

Clubul de electronică – un club cu întâlniri săptămânale dedicat pasionaților de electronică; ei discută despre proiectele proprii, împărtășesc sfaturi și se asociază să lucreze împreună la proiecte. De exemplu un proiect este măsurarea vitezei pietrelor de curling la antrenamentele echipei din Brașov sau construirea unui robot care este controlat cu niște fotodiode. Pe grupul online sunt 50 de membri, iar în realitate se întâlnesc în medie 5 persoane/ședință.

Prezentări de tehnologie – Laborazon a organizat un eveniment de prezentare a tehnologiei de imprimare 3D, la care au participat peste 50 de persoane.

Vizionări – Laborazon a fost gazda vizionării de filme despre makeri și maker space-uri și de filme documentare.

Expoziții – în Laborazon a fost organizată expoziția de fotografie “Spații de producție” de Mihai Șovăilă și Valentin Cernat, care a fost vizionată de 50 de persoane. Cu o altă ocazie, lucrarea lui Silvestru Munteanu, un bolid al copilăriei care măsura peste 3 metri lungime a fost expus în Laborazon și a prilejuit interacțiuni multiple. Între 27 martie și 27 aprilie, expoziția Obiectiv Pozitiv de Niek Hermans va putea fi văzută în Laborazon.

Acte caritabile – Laborazon a organizat o colectă de haine pentru locuitorii satului Hetea din Brașov, care trăiesc în condiții precare.

Participări la evenimente externe – Laborazon a participat cu un stand la Creativ’Est, un târg al industriilor creative desfășurat la București, unde a prezentat un maker space în miniatură și a dat ocazia participanților de a lucra cu scule electrice pentru a crea în mod colectiv o lampă. Alte participări: Autobaza Creativă, The Institute PopUp Shop.

Produse proprii – Laborazon a creat și realizat mesele care folosesc la desfășurarea cursurilor. De asemenea, a dezvoltat modelul de lampă Blank, cu versiunile sale Snoglo și Skyglo, deschizând un posibil mod de autofinanțare și de promovare a tinerilor designeri.

Modalități de finanțare

Laborazon a pornit cu un grant de 3000 de euro pe care l-a folosit pentru închirierea spațiului și pentru mici cheltuieli pe materiale și scule. Laborazon se finanțează din taxe de participare la workshopuri, abonamente, sponsorizări, donații și vânzarea de produse proprii.

Anul trecut, Laborazon a primit o sponsorizare substanțiala din partea FlashNet, care a sprijinit cursul de Arduino.

Leave a Reply

Name
Name*
Email
Email *
Website
Website