Revolutia MAKE

0
Revolutia MAKE

chris_anderson_makers rev

Chris Anderson, fost redactor-șef la revista Wired și actual proprietar al unei firme de drone pentru agricultură avertizează în cartea sa Makers că asistăm la o nouă revoluție, post-industrială și informațională, Makers’ Revolution.

Ea consistă în faptul că antreprenorii de azi se folosesc de resurse de design de tip open source și de tehnici de producție precum printarea 3D sau laser cutterele și astfel reușesc sa producă serii mici de produse customizabile, pe care le pot vinde cu marje mai mari. Anderson avertizează că aceste tehnici ar putea fi soluția pentru a revitaliza fabricarea de produse locale, în detrimentul celor produse în masă în țări precum China.

Makerspace/Fablab/Hackerspace

Makerspace in Portland, Statele Unite

Un makerspace este un loc în care oamenii pot crea diverse obiecte sau proiecte cu scule pe care poate nu le au acasă. În plus, datorită caracterului social, oricine poate să îi invite și pe alții să participe la proiectul său. În centru este ideea de comunitate ajutată de instrumente și educație.

Makerspace-urile sunt locuri unde designul, producția, ingineria și educația se întâlnesc și se democratizează.

Fablab este o variantă de makerspace, mai puțin orientată spre ideea de comunitate și mai mult pe cea de închiriere a echipamentelor.

Hackerspace este o variantă de makerspace mult mai orientată spre tehnologie. Ideea că un produs electronic nu poate fi modificat sau desfăcut nu își are locul într-un hackerspace. Inovația în tehnologie în schimb este la ea acasă într-un hackerspace.

Pentru referință, găsiți aici o listă de makerspace-uri din întreaga lume.

Maker faire

Cultura Makerilor este deopotrivă socială și artistică. De aceea, o componentă foarte importantă o reprezintă festivalurile în care makerii au ocazia să își arate creațiile. Ele sunt denumite generic Maker Faire, dar pot primi alte denumiri în funcție de comunitatea care le organizează și scara lor.

Maker faire

 

Leave a Reply

Name
Name*
Email
Email *
Website
Website